Často kladené dotazy

Jaká je životnost baterie?
Elektrické koloběžky CITY BOSS používají baterie s vyspělou technologií Lithium-Iont (Li-Ion), které nemají žádný paměťový efekt. Životnost baterie je min. 500 plných nabíjecích cyklů, její kapacita se ale postupně snižuje.


6 tipů pro správnou údržbu a delší životnost Li-Ion baterie elektrické koloběžky CITY BOSS

1. Baterii nikdy nenechávejte vybitou, po úplném vybití ji obratem dobijte! I při vypnutém displeji je baterie neustále vybíjena komunikací s BMS elektronikou a řídící jednotkou ve stand-by režimu - pokud je baterie zcela vybitá, může se i při kratším uskladnění baterie dostat do kritického stavu podbití!
2. V případě, že koloběžku nebudete několik měsíců používat, nabijte baterii na 100%. Navíc je vhodné každý měsíc koloběžku krátce zapnout, nechat motor několik minut běžet a opět baterii dobít do 100%.
3. Po připojení nabíječky nechte baterii nabít na plnou kapacitu - nabíjení nepřerušujte. Nepřerušované nabití do 100% kapacity je nutné alespoň každý třetí cyklus nabíjení.
4. Po dlouhé jízdě nechte baterii 30 minut vychladnout a až poté připojte na nabíječku. Obdobně postupujte i po jízdě v mrazu.
5. Koloběžku neparkujte a neskladujte na přímém slunci nebo v mrazu. Pro dlouhodobé uskladnění je vhodná pokojová teplota. Naprosto nevhodné je skladování v mrazu.
6. Baterii je dobré dobíjet již po vyčerpání 30-70% celkové kapacity baterie. Není vhodné ji nabíjet až po úplném vybití.


Dodržováním těchto pravidel můžete prodloužit životnost baterie i o několik let!

Potřebuji k jízdě na elektrické koloběžce řidičský průkaz?
Stejně jako při jízdě na jízdním kole není řidičský průkaz potřeba.

Smím jezdit s elektrickou koloběžkou na veřejné komunikaci?
Legislativa zde není úplně jednoznačná. Praxe bývá taková, že policie obvykle považuje elektrickou koloběžku za jízdní kolo. Měla by také splňovat další podmínky dané zákonem č.341/2014Sb. - např. parametry max. výkon motoru 1000 W či max. konstrukční rychlost 25 km/h nejsou ale jednoznačně prokazatelné, protože elektrická koloběžka nemá oficiální technický průkaz. Na koloběžce CITY BOSS lze max. rychlost na 25 km/h omezit buď přepnutím na 2. rychlostní stupeň nebo nastavením v servisním menu na displeji.

Mohu jet i na vypnuté elektrické koloběžce?
Nouzově ano, např. při vybití baterie. Jízda je ale vzhledem k odporu motoru a vyššímu nášlapu dost namáhavá. Koloběžce to ale nikterak neškodí.

Zvládne elektrická koloběžka i jízdu do kopce?
Vždy záleží na kombinaci těchto faktorů: výkon a kvalita motoru, hmotnost jezdce, stav nabití baterie, sklon kopce. Silnější motor (např. 500 W) bez problému do běžného kopce 90 kg jezdce vyveze  Pokud koloběžka do kopce výrazně zpomalí, lze jí pomoci občasným odstrkováním, jako na klasické koloběžce. Tím se výrazně spoří i zatížení baterie.

Jak je to s dojezdem na jedno nabití?
U každé elektrické koloběžky je udáván dojezd na jedno plné nabití. Berte však tento parametr pouze informativně. Na celkovou ujetou vzdálenost mají zásadní vliv podmínky jako: hmotnost jezdce, kopcovitost terénu, styl a rychlost jízdy (plynulá a pomalejší je ekonomičtější), protivítr, teplota (v zimě kapacita baterie klesá až o 30%), opotřebení baterie apod.
Zásadní vliv na dojezdovou vzdálenost má celková kapacita baterie udávaná v ampérhodinách (Ah) a provozním napětí (V) - čím vyšší, tím delší dojezd. Záleží také na kvalitě bateriových článků.
Během jízdy sledujte displej a pokud při větším zatížení (jízda do kopce) klesne momentální ukazatel stavu baterie na 1 článek, je to signál, že baterie je téměř vybitá.

Jak vyměnit píchlou duši či brzdové destičky?
Elektrické koloběžky CITY BOSS jsou navržené i pro domácí údržbu. Píchlou duši či opotřebované brzdové destičky si můžete vyměnit sami - vše je podrobně popsáno v uživatelském manuálu.

Jaká je dostupnost a cena náhradních dílů? Jak je řešený servis?
Ke všem elektrickým koloběžkám CITY BOSS jsou dostupné kompletní náhradní díly - od displeje až po baterii či pneu. Ceny nejběžnějších náhradních dílů jsou uvedeny v sekci Náhradní díly a Příslušenství.
V případě závady si nejdříve projděte uživatelský manuál. Pokud závadu nevyřešíte sami, kontaktujte vašeho prodejce. Ten posoudí, zda závadu opraví (popř. poradí s jejím odstraněním) či koloběžku pošle do našeho centrálního servisu.

Kde si mohu elektrickou koloběžku CITY BOSS prohlédnout?
Mapu prodejců, kde Vám pomohou s výběrem a je možné si elektrokoloběžku prohlédnout, naleznete v sekci Mapa prodejců.